Bu tanımın açık anlamı bilgisayarlar tarafından bir takım içerikleri hazırlayabilir ve bunları gerçek hayatımız ile ilgili objeler ile birleştirerek bir ekrandan izleyebilir olmamızdır.

 

Örneğin bir dergideki bir resim üzerindeki  hologram işaretine bir IPHONE ya da benzeri bir cihazı yaklaştırdığınızda bu hologram üzerinden internete bağlanıp ilgili web sitesindeki bilgileri IPHONE ekranına üç boyutlu olarak taşıyıp izleyebilirsiniz. Bu uygulama örneği AR olarak adlandırılır. Bunun arkeoloji dergilerine de uygulayarak herhangi bir buluntunun üç boyutlu izlenmesi, bir antik şehrin zenginleştirilmiş görüntülerini bilgisayar ya da telefon ekranına taşıyabilriz. Telefonlarda bulunan görüntüyü sağa sola kaydıran özelliği olarak telefon üzerindeki jiroskopları kullanarak görüntüye hükmedebiliriz. 

 


hh_1.jpg

 

Yukarıdaki resimlerin solundaki resim gerçek bir resim sağdaki ise bu resmin zenginleştirilmiş halinin bilgisayarda görüntülenmiş halidir.  Resim Paula Monteiro MAP-I PhD (Doktora) öğrencisinin Computer Graphics in Archaeology adlı makalesinden alınmıştır. Bu çalışma zenginleştirilmiş gerçekliğin arkeolojide 3 boyutlu görünümünün sağlandığı  ARCHEOGUIDE adlı program ile gerçekleştirilmiştir. Bu programda aynı zamanda insan animasyonları da yapılarak bu animasyonların bir arkeolojik buluntu içinde sanal olarak gezintisi görüntülebilinmektedir.

 

Soldaki resimde harabe halindeki Olympia' daki arkeolojik buluntu sağdaki duruma augmente (zenginleştirme) yapılarak bir veri tabanında depolanır. Daha sonra bir bilgisayar ile ve kişinin giyeceği bir HMD (Head Mounted Display) cihazının ekranına düşürülerek kişinin hayali olarak sütunlar arasında fiziki olarak yürüyerek binayı gezebilir.

 

AR işleminin gerçekleştirilebilmesi için aşağıdaki kişide görüldüğü üzere bir dizi teknik teçhizat gereklidir.

 

 

 um_2.jpghuuuu.jpg

 

Resim Münih Teknik Üniversitesi (Thomas Wolfenstetter) den alınmıştır. Bu resimde görüntülerin alınacağı (yukarıdaki sütunlu sağdaki resim) veritabanına WLAN bağlantısı üzerinden erişimi sağlayan ve buradan görüntülerin alınarak işlendiği bir laptop ve görüntülerin aktarılacağı kişinin başına takılı bir HMD ve binanın koordinatlarının alınacağı bir GPS alıcısı mevcuttur. GPS alıcısı binanın içinde kişi konumunu değiştirerek yürüdükçe koordinatları günceller.

 

 

KISA BİR TEKNİK NOT:

Teknolojik olarak Augmente (zenginleştirilmiş) arkeolojik buluntu görüntülerinin kişinin üzerindeki bilgisayardan internete erişilerek alınmasında en önemli olan husus görüntüyü HMD üzerinde gerçek zamanlı (real time) olarak izlemektir. Bunun için iletişim hızı diğer bir deyişle bandgenişliğinin önemi çok önemlidir. Bu bağlantıları için kişinin erişim yapabileceği mesafeler hız sınırlarını gösteren bir tablo aşağıda verilmektedir. Gerçek zamanlı veri elde etmek için yüksek hız gereklidir.

 

TEKNOLOJİ ADI                         MESAFESİ                             HIZI (BANDGENİŞLİĞİ)

BLUETOOTH                                    100 metre                                   2.1 Megabit/saniye

IEEE 802.11 (HIPERLAN)         500 metre                                   54 Megabit/saniye

WIMAX                                              40 Km                                           40 Megabit/saniye

WIRELESS LAN                               30-100 metre                            300 Megabit/saniye (MIMO)

GSM (3G)                                          Geniş Alan                                  7.2 Megabit/saniye (downstream)