AUGUSTUS TEMPLE AND HACIBAYRAM MOSQUE /ANKARA/TÜRKİYE

The Temple of Augustus in the Ankara is one of the most important Roman Periods buldings in the world. The Temple owns this importance to the inscription telling the achievements of Roma Emperor which Latin is on the inside. The Temple was probably planned to be built in the period of Mediterranean history between the death of Alexander the Great in 323 BC and the emergence of the Roman Empire to dedicate Men and Kybele which were the local cults of Anatolia. 

 

After Emperor Augustus (27 BC-14 AD) took the Galatia Region and its capital Ankyra (Ankara) in to the empire lands. The Temple has a southwest to northeast direction and its 36x54,82 meters. It is in the Corinth order has a pseudo-dipteral plan. It sits on a podium which is two meters high and has eight stairs. There were 8 columns on the narrow side and 15 columns on the wide side. Additionally, there were 4 columns in front of the anterior room (pronaos), and in the middle of the wall raise of the back room. (opisthodomos). The subtractions on the south and southeast of the temple must be foundation walls for the colonnade (peristasis) and the stairs around the platform (krepidoma) which were never finished. 

 

NOT: Tapınak daha sonra kiliseye dönüştürülmüştür ve cellanın güney duvarına üç pencere eklenmiş ve cella ile opisthodomos arasındaki duvar yıkılarak naos'un gerisine de bir krypta eklenmiş. 15.yüzyıl başlarında tapınağın kuzey-batı köşesine Hacıbayram Camii eklenmiştir. Cellanın kuzey-batı duvarının bir bölümü 1834'de yıkılmış olmakla beraber tapınak bu gün iyi korunmuş durumdadır.M.Ö.8.yüzyıldan günümüze değin tüm kutsal yapıların üst üste ve yan yana bulunmasını bir eski Anadolu geleneği ve Anadolu insanının hoşgörüsü olarak yorumlamak doğru bir yaklaşımdır. 

 

Kaynak (Source):http://www.anadolumedeniyetlerimuzesi.gov.tr/TR-77835/augustus-tapinagi.html