UZAYA GİDEN NASA ASTRONOTLARININ İCATLARI

Uzaya neden gidilir?  

Bugünlerde NASA nın ünlü programı olan Ay’ dan ekonomik olarak yararlanma projesi olan ARTEMİS adlı projeye katılan ülkeler giderek artıyor. Projenin Birleşmiş Milletler gündemine getirilmesi belki de ABD tarafından bilerek geciktiriliyor ancak görünen o ki bu proje tamamen NASA bağlantılı olarak ABD nin BM dışında yapılacak bir organizasyon olarak proje kapsamında elde edilecek gelirlerin projeye katılım sağlayan ülkeler arasında paylaşımı olarak görülmektedir.

Amerikan Uzay Ajansı NASA’nın uzay programları uygulamasının başladığı yıllardan itibaren ne gibi yenilikçi (inovativ) ürünler icat edildiğine bakalım.

Demek ki uzay programlarının bu gibi yenilikçi ürünler tasarımında da öncü olarak ‘bazı icatlar’ yapılması görev olarak biliniyor.

1.      Çatılarda kullanılan teflon malzeme

2.     MS (Multiple Skleroz) hastalığında ya da omurilik hasarlarında, spor müsabakaları sonucunda sakatlananlarda kullanılmak üzere sıvı soğutmalı uzay giysileri ve içlikler.

3.      NASA itfaiyecilerinin kullandığı hafif solunum sistemleri

4.      Yapay kas sistemleri ve robotik uzay aracı ikmal kolu,

5.      Ünlü kalp operatörlerinin kullandıkları yapay kalp pompasının çalışma ilkeleri olan NASA uzay mekiği ana motor yakıt pompaları

6.      Görünmez diş telleri

7.      Çizilmeye dirençli kontak lensler

8.      Hafızalı köpükler

9.      Kızılötesi termometreler

10.   Duman detektörleri

11.   Kablosuz cihazlar

12.   Su filtreleri

13.   Yüksek performanslı radyal lastikler

14.   Işık yayan diyotlar (LED)

ARKEOTEKNO