Bu makalede herhangi bir firma tarafından üretilen bir GPS alıcısı ile bir arkeolog tarafından kazı yaptığı yerin koordinatlarının nasıl belirlenebileceği anlatılacaktır.
İlk önce hangi ekipmanların gerektiğini liste halinde verelim:
Öncelikle bir saha bilgisayarı olacak ve bu bilgisayar üzerinde GIS verilerinin çalışabileceği ArcPad programı ile GPS verilerinin alınabileceği yazılımlar bulunacaktır.
İkinci olarak bir uydu anteni , son olarak da alınan bu sinyallerin değerlendirilmesi sonucunda bu değerlerin kazı alanında bulunan alanlardaki işaretlemelerinde kullanılacak renkli bayraklar gereklidir.
Önce uydu antenini 2 metre yükseklikte tesis ederek bunu GPS birimine bağlayalım.(http://arkeotekno.com/hbr_26_arkeologlar-icin-gps-uydu-kullanimi.html#.Ubw_kvmeNm4).
Uydu anteni GPS uydularını görecek şekilde tesis edilecektir. Bu bağlantı kurulur kurulmaz alınan verilerin GPS birimine ulaştığını görelim. Bu veriler bizim kazı yapacağımız alandaki lokasyonumuzu belirleyen veriler olacaktır.
Daha sonra bilgisayarda bir dosya açarak bu verileri değerlendirmek üzere kayıt edelim.
Bilgisayar üzerinde ArcPad programı ve GIS yazılımları bulunduğu için bu bilgiler kolayca ArcMap üzerine kopyalanabilir hale getirilir.
ArcMap’de mevcut grafik ve sözel verilerin görüntülenmesi, veri günleme, sorgulama ve analiz, grafikleme ve raporlama araçları ile yüksek kalitede kartoğrafik üretim fonksiyonları bulunmaktadır.
ArcPad programı GPS uyduları ile ile iletişim yapabilmesi için aşağıdaki haberleşme protokollerinden birine sahip olması gerekir:
National Marine Electronics Association (NMEA) 0183
Trimble Standard Interface Protocol (TSIP)
Delorme, Earthmate
Rockwell PLGR Protocol
SiRF
ArcPad programının çalışması için GPS alıcısının yukarıdaki haberleşme protokollerinden birisine sahip olması gerekir.
Kazılarda kullanmak üzere GPS kullanacak bir arkeolog öncelikle:
GPS alıcısının yukarıdaki haberleşme protokollerinden birisini desteklemesini istemesi gerekir, bu haberleşme protokolleri alıcıdan gelen bilgilerin ArcPad üzerinde değerlendirilmesi için kullanılmaktadır.
Artık GPS den alınan veri bilgileri arkeologun kazı yapacağı alanı içerecek şekilde ArcMap programına aktarılarak bu harita üzerinde bulacağı noktalar elindeki bayrak ile arazideki açma üzerinde işaretlenmiş olacaktır.
Sayfa Yorumları (0)
Yorum Bırakın