PEPTİD MUCİZESİ: BEYİNDEKİ DÜŞÜNCENİN TEMELİ VE BAĞIRSAK NÖROTRANSMİTT

S. Vedat Karaarslan

Arkeolog- Y. Mühendis

Bir monoamin ve aminoasit gibi kimyasal nörotransmiter olan Peptidler, ilginç bir şekilde hem bağırsak hem de beyinden salgılanır. Peptid içeren maddeler Mezopotamya kültüründe çokca kullanılmıştır.

Merkezi sinir sisteminin her yerinde olan peptidler P maddesi ve Endojen Opioid olarak iki kısımda incelenir. P maddesi peptidler vücutta oluşan herhangi bir ağrının beyin nöronları arasında aktarılmasını sağlarken , beynin bilgi işleme merkezi olan hipotalamusta da bolca bulunur.

Omurilikte nöromodülatör görevi de yapan P maddesi peptidler, omurilik nöronlarında 'glutamatı' artırıcı etkisi (eksitatör) vardır. Opioid peptidler ise endokrin ve ekzokrin salgı bezleri, immün sistem ve kalp hücreleri gibi nöron dışı hücreler tarafından da sentez edilir. Bu peptidler, vücutta, çok sayıdaki fizyolojik açıdan düzenleyici rol oynar. Günümüzde bir çok sporcu amino asit alımı yerine daha çok peptid kullanımını ön plana almakta, bu sayede ağır antremanlardan sonra vücudun tekrar toparlanmasını bu sayede sağlarlar. Bunun nedeni peptidlerin vücutta daha kolay yakılıyor olmasındandır.

Vücutta biriken yağların yakılmasını da içeren peptid alımları, cilt altlarına da uygulanarak güneş etkisinin deride oluşmasını sağlayarak yanma, cilt buruşuklarını önleme ve insanın büyüme hormonu olarak daha sağlıklı (fit) görünmesini sağlar. Beyindeki neuro-peptid iletişim yapısı yukarıda gösterilmektedir. 

ARKEOTEKNO