BEYNİN BÖLÜMLERİ VE YAPAY ZEKÂ
NeuraLink projesi ile ile beyinler ciplenmeye başlandı. Bir elektrot yaklaşık 1000 nöronun aktivitesini izleyebiliyor. Musk'ın cihazında 3000 adet elektrot var. Demek ki bu cihaz 3000X1000=3 milyon nöronu aynı anda izleyebiliyor. Bir nöronun 10.000 bağlantı yapabildiği biliniyor
Beyin ile zihin arasındaki farkı anlatmak mantık derslerinde gördüğümüz ‘kümeler’ dersini hatırlattı.
Bilirsiniz kümelerin içinde elemanlar olur. Çeşitli bağlaçlarla gösterdiğimiz kümelerle işlemleri kesişim kümesi, birleşim kümesi, tümleyen, alt küme, iki kümenin farkı ve iki kümenin simetrik farkı olarak anlatılırdı.
Beyin ile zihin arasındaki fark ancak ve ancak Bir kümenin her elemanı diğer bir kümenin de elemanı ise, birinci küme ikinci kümenin bir alt kümesidir şeklinde ifade edilen
İfadesinin izahı ile mümkündür. .
Yani bahsedilen ifade yani zihin beynin bir alt kümesi olup onun bütün özelliklerini taşır.
Biyolojik olarak beynin nöronları arasında bilgi yolları olarak bilinen 'sinaps'lar da beynin bir alt kümesi olup sadece sinapslarla zihni ifade etmek beynin ana işlemci birimi olan yani CPU su olan talamusa ve bellek birimi olan 'hipokampus'a ya da savaş ya da kaç komutunu veren 'amigdala'ya gereksinim vardır. Ya da beyindeki en önemli birim olan uyku-uyanıklık döngüsünü sağlamaya yardım eden melatonin hormonunu salgılamakla görevli olan epifiz bezi olmaz ise bilgisayar simülasyonları nasıl gerçekleşecek hatta hipofiz bezinin üst beyin merkezinden gelen emirler hipotalamus vasıtasıyla nasıl yönlendirilecek.
O zaman görme ile görevli birim olan beynin en arkasındaki yani ensemize yakın bölge olan oksipital bölge düşüncesini ele almadan bir bilgisayarın görme fonksiyonu olacak kamerası nasıl çalışacak ki? Ya beyindeki limbik bölüm olmadan robotlar nasıl duygularını ifade edecek ya da insanlara sevgilerini ifade edecekler. En zor olanı da budur ve üzerinde en fazla çalışılacak belki de yapılamayacak bir konu olacağı düşünülüyor. Amigdala olmadan hangi robotun kızdığını ya da kızmadığını nasıl anlayacağız. Ya da robotları amigsala olmadan birbirleri ile nasıl kavga edecekler ki? .
Bir de hangi zekanın yapayı yapılacak ruhsal zeka, entelektüel zeka, dil zekası, duygusal zekâ, profesyonel zekâ mı? Hangisi?
Zekâ kişinin sonradan kazanım sağladığı bilgi olarak tanımlanır. Hepimizin beyni biyolojik olarak yaklaşık olarak aynıdır, gram ölçeğinde farklılıkları sinaps yolları ileri zeka ya da normal zekaya göre farklılıklar olabilir. Burada akla hemen geri zekanın yapay zeka ile nasıl baş edeceği akla geliyor. Bu insanın zekâ ölçüsünün bir değeridir. Peki, robotların sinaps bağlantıları önceden mi belirlenip buna göre mi imâl edilecekler. Yoksa derin makine öğrenmesi denilen ‘deep learning’ ile robotlar da insanlar gibi beynini kullandıkça mı öğrenecekler, Bütün mesele bu, öğrenen robotlar farklı farklı yapıda olabilirler. O zaman da nasıl ile öğrenecekler, bazıları daha az bazıları daha mı çok öğrenecekler. Robot okulları mı olacak? Bu yapay zekâ ve robotların nihai adımı genelleştirilmiş yapay zeka olacak. Genelleştirilmiş yapay zekâ dil ilişkilerini de kurabilecek sebep-sonuç ilişkisine odaklı farklı problemlerde kavram ve mantık üretme temelli zekânın oluşması anlamına geliyor. Yani insan zihninin tam olarak benzeşimini yapan YGZ (Yapay Genelleştirilmiş Zekâ) olarak adlandırılır.
Beynin bütün bu bilişsel fonksiyonları yerine getiren organdır. Yani en üsttedir diğerleri alt küme olarak tanımlanabilir.
Beynin bütün bu bölümlerinin bir bilgisayarda nasıl simüle edileceği 1950 li yıllardan, Alan Turing’den bu yana tartışılan bir konudur.
ARKEOTEKNO
[1] https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49015032
Sayfa Yorumları (0)
Yorum Bırakın