ÇALIŞMA ALANLARIMIZ

ARKEOTEKNO ifadesi, genellikle "arkeoloji" ve "teknoloji" kavramlarının birleşiminden türetilmiş bir terimdir.

Sitemizin adı olan ARKEOTEKNO, genel olarak tarih öncesi olarak bilinen Prehistorya dalından başlayarak Mezopotamya, Yakın ve Uzak Doğu, Maya, Aztek, İnka, Mısır, Klasik (Grek-Roma) Arkeoloji dalları gibi arkeolojik çalışmaların teknoloji ile entegrasyonunu ifade ederse de Genel Yayın Yönetmenimizin Elektronik Mühendisliği alanındaki özellikle telekomünikasyon sektörüne yönelik özgün çalışmaları nedeniyle bu alandaki çalışmalarına ve toplumsal çözülmelere karşı çözümler ve fikirler tartışılarak Felsefe alanındaki konuların ve özellikle ‘akli’ düşünceye dayalı beyin araştırmaları da çalışmalarımızın temelini teşkil eder ve bu konular yayın alanımıza girer.  

Bütün bu alanlar modern teknolojilerin arkeoloji alanında nasıl kullanıldığını ve arkeolojik buluntuların daha verimli bir şekilde incelenmesini sağlayan yöntemleri kapsar. Bu çalışmaların birlikte interdisipliner (disiplinler arası) ele alınması aynı zamanda bu disiplinler arasında yakınsama (convergence) gerekliliğini de ortaya koyar.

Arkeoteknoloji ise arkeolojik kazılar, keşifler ve araştırmalarda kullanılan ileri teknolojilerin tümünü ifade eder.

Bu teknolojiler arasında şunlar yer alabilir:

Dijital Haritalama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS): Arkeolojik alanların haritalanması ve analiz edilmesinde kullanılan dijital araçlar.

LIDAR (Light Detection and Ranging): Yüksek çözünürlüklü lazer tarayıcılar ile arkeolojik alanların üç boyutlu haritalanması.

3D Tarama: Arkeolojik buluntuların ya da alanların dijital üç boyutlu modellerinin oluşturulması.

Radar ve Yer Altı Görüntüleme Teknolojileri (GPR): Toprak altındaki yapıları incelemek için kullanılan radar teknolojileri.

DNA ve Kimyasal Analizler: Eski yerleşim yerlerinden alınan örneklerin genetik ya da kimyasal analizlerinin yapılması.

ARKEOTEKNO