TIKANAN BİLİNÇ NASIL AÇILIR?

Sözde bilimsel ancak kanıtlanamayan Shang hanedanlığı dönemine (mö. 14-11 yüzyıl) kadar uzanan geleneksel Çin tıbbına göre ‘bilincin tıkanması’ na yol açan bir diğer adı da ‘sarmal enerji’ olan vücudu dolaşmakta olan bir enerji formu olan olan ‘kundalini’nin vücuttaki çakraları saat yönünde döndürmesine yarayacak şekilde harekete geçirilmesi, evrendeki tüm enerjilerin bütünü olan ‘prana’ kozmik enerjisinin vücuda ‘solunum’ olarak girmesi ile sağlanıyor olmasının modern tıptaki karşılığı, bu tür nörolojik rahatsızlıklar olarak bilinen hastalara yapılması gereken ilk müdahalenin başında kişinin ‘hava yolu güvenliğinin’ öncelikle sağlanması olarak bilinir.
 
Ne kadar nefes alındığı ya da doğru nefes alınması ile ilişkili olan bilincin tıkanmasına yol açan belirtilerin kişide nörolojik rahatsızlıklar yol açacak şekilde görme, tam veya kısmi felç yanında konuşmayı anlamama, konuşurken yanlış kelimeler kullanma, konuşulanı anlamada güçlük gibi bazı konuşma bozukluklarına da neden olduğu günümüzde modern tıbbın tespit ettiği konular olarak bilinir.
 
Demek ki bilinç tıkanması ya da 'mental blok' olarak bilinen zihnin bloke edilmesi acı verici veya istenmeyen düşüncelerin/anıların kontrol edilemeyen bir şekilde bastırılmasına yol açan belirtiler, antik çağlardan bu yana felsefik olarak tartışılmakta olan enerji, beden ve zihin arasındaki ilişkinin günümüz modern tıpta kişinin bilincinin tıkanmasına yol açan rahatsızlıklarda yapılması gereken ilk müdahale olarak bilinen ‘hava yolu güvenliğinin’ yani ‘solunum’ yollarının açılması olarak müdahale edilmesidir. Çok eskiden beri gizemli ancak hala geleneksel günümüzde alternatif tıp anlamında Çin tıbbında uygulanmakta olan ‘prana’ kozmik enerjisinin vücutta ‘kundalini’yi harekete geçirerek yoğun enerjinin bulunduğu çakraların olumlu yönde yönlenmesi bilinmekteydi.
 
Günümüz modern tıbbında önerilen bu tür bilinç tıkanmalarında hasta ile yapılması gereken ilk diyaloğun zamanla hafızada tutmanın azalması diyagramı olarak bilinen Ebbinghaus teorisine bağlı olarak 'unutma eğrisinin' de mutlaka çıkarılıp değerlendirilerek hastaya sözel olarak; İyi misin?, Kendini nasıl hissediyorsun? Bugün günlerden ne? Kaç yaşındasın? Nerede olduğunu biliyor musun? Ne söylediğini biliyor musun? Gibi sorularla birlikte beynin 'oksijen' yetersizliğine bağlı olarak beslenememesi şeklinde de ortaya çıkar.
 
ARKEOTEKNO