AKILLI TELEFONLARIN AKLI VE MAVİ IŞIK
Aklı kullanma sanatı olarak bilinen tartışmalı da olsa en azından adına IQ denilen insan beynindeki zekânın günümüzde giderek azalıyor olması karşısında bütün zekâsını dış nesnelere yüklenmesinin tipik bir medyatik örneği olarak bilinen ve adına akıllı telefon denilen aslında akılsız telefon denmesi gereken telefonların aklının nereden geldiği tartışmalı bir husustur.
Telefonların teknolojik olarak önceden yaydığı elektromanyetik dalgalar olarak SAR ını harıl harıl araştırarak bir telefon almaya çalışan kullanıcıların bu telefonlardan yayılan ‘mavi ışık’ nedeniyle beyindeki melatoninin eksilttiğini bunun da ruhi bozukluklara neden olduğunu bilmesi gerekir.
Mobil telefonların kafa yüzeyinde oluşturduğu SAR değerinin dağılımı. Kırmızı alanlar 1 Watt/Kg, Mavi alanlar 0.002 Wat/kg değerinden düşük. Kaynak: IMST, Dr. Achim Bahr, 2001
Spesifik soğurma oranı olarak bilinen SAR (The Specific Absorption Rate) değerini 2007 yılında yazdığım telekomünikasyon kitabımda oldukça incelemiştim.‘Arama sırasında telefonu kulağın hemen yanında tutmak’ ‘telefonu vücuda takmak’ gibi sonuçta standartize olması gereken SAR değeri insan vücudundaki kilogram başına 2 watt değerini geçmeyecek şekilde mobil telefonların imal edilmesi teorisi üzerine kuruludur. Hatırladığım kadarıyla 90 lı yıllarda Ankara’nın Sincan ilçesinde bir şirketin antenini açtırmayan bir apartman yönetimi ile bir toplantıda bu değerleri o zamanlar elektromanyetik dalgaların insanlar üzerine olası etkileri açısından epeyce tartışmıştık. [1]
Bu nedenle mobil telefonların beyin üzerine etkisi ve beyin ile ilgili ne zaman bir yazı yazacak olsam en birinci önceliğimin epifiz bezinin insan beyninde oluşturduğu ruhi belirtilerle birlikte bu akılsız telefonlar aklıma gelir.
Epifiz bezi ile ilgili olarak Fransız dilinin yazıldığı gibi okunmayan Elysse’nin Tarlası anlamına gelen Champ Elysse‘nin Türkçede ‘Şanzelize’ okunması gibi bir isim olan Descartes’ın yazıldığı gibi okunmayan filozof Dekart’ın epifiz bezi için söylediği titreşimleri toplayıp bunları insan vücudundan dışarıya aktaran bir ruh anteni olarak çalıştı şeklindeki tespiti Descartes Dualizmi olarak bilinir. İster ruhum karargaı isterse ruhun tahtı diyelin epifiz bezi,
Şimdi eğer vücudun saati ve sirkadyen zaman olarak bildiğimiz ayarlarının son günlerde yaşanan olaylar sonucunda birçoğumuzda kaçtığını düşündüğüm vücudun gereksinim duyduğu uykuyu düşünecek olursak insanda uykuyu getiren melatoninin üretildiği yer olan epifiz bezinin insan yaşamı için ne kadar önemli olduğu ortaya çıkar.
Sorun insan yaşının artması ile birlikte doğal olarak ortaya çıkabilecek hareketsizliği neden olabileceği melatonin seviyesinin yaş ile ters orantılı olarak azalıyor olmasında epifiz bezinin oynadığı rolün ne olduğunu bilmekle başlar. Bu durum yani epifiz bezinin melatonin üretimini azaltma eğilimi, kişinin uyku öncesinde maruz kaldığı antik çağlarda renk olarak dahi tanımlayan mavi renkli ışık nedeniyle ise en üst seviyeye çıkar. Yapılan araştırmalar gözdeki retinal adı verilen bir molekülün mavi ışıkla birleştiğinde hücreleri öldürebildiğini kanıtlamıştır. [2]
Elektromanyetik spektrumun en sonunda yer alan en yüksek enerjili ışık olarak bilinen ve bu nedenle insanı sanki gündüz varmış gibi uyanık olmaya sevkeden mavi ışığın melatoni azaltma eğiliminde olduğunu ve Kripke ve Gillin adlı araştırmacıların 1985 yılında yapmış oldukları araştırmaya göre yetişkin bir bireyin 8-9 saat uyuması gerektiğini bilerekten yatmadan önce kullanılan akıllı telefonların yaydığı mavi ışığa maruz kalınmaması sağlıklı kalmak için gerekli bir husustur.
Şimdilerde bunun da önlenmesi üzerine yani telefonların mavi ışık yayılımını önleyen Night Shift gibi özellikli telefonlar ve yazılımlar ortaya çıktı ama şu ‘whatsapp’ denilen uygulamada yabancı dilde ‘finger mistake’ denilen ‘parmak hatası’ sonucunda yanlışlıkla basılan tuş nedeniyle istem dışı ses kayıtlarından gelen alelade çatır, çutur sesler, gece yarılarında bile bazen insanların neler yapıyor olduğunu anlamanıza delil teşkil eder.
ARKEOTEKNO
[1] Bu değerler ICNIRP tarafından tavsiye edilmektedir.
[2] https://globalnews.ca/news/6253027/blue-light-effects/
[3] https://www.bfs.de/EN/topics/emf/mobile-communication/protection/sar-mobil/sar-mobile-phone_node.html
Sayfa Yorumları (0)
Yorum Bırakın