BEYNİN KALESİ TALAMUS
S. Vedat Karaarslan Arkeolog- Y. Mühendis
Beynimizde öfke ya da öfkesizliğin sorumlusu amigdalaya rağmen genetik şifrelerimizin depolandığı alt beyinden zayıf talamus işlevselliği nedeni ile amigdalaya uğramadan ön beyine geçmesi muhtemel genetiğe dayalı öfkenin kontrol edilmeksizin toplumsal travmalara neden olan birey davranışlarında önemli rol oynamakta olduğunu bilmemiz gerekir.
Bu durum bize beyinde Lean'ın bölümlemesine göre sürüngen beyin bölümünden gelen bilinçaltı sinyallerinin önce beynin orta bölümüne geçtiğini buradan da Limbik sistem içinde bulunan talamusun bir anahtar gibi açılıp kapanmasına göre beynin ön korteksine ulaştığını gösterir.
Önsezi dediğimiz ya da yaşamda altıncı his dediğimiz sinyallerin talamustan geçtikten sonra beynin sağ ön korteksine ulaştıktan sonra 'düşünsel bir çözümleme' yapılmak üzere sol ön kortekse aktarılan bu seziler insanda 'hissetme' duygusunu oluşturarak dışarıya karşı kişinin davranış modunu ortaya koyar.
BEYNİN BÖLÜMLERİ (BEYİN SAPI (SPINAL CORD), ARKA BEYİN (HINDBRAIN), ORTA BEYİN (MIDBRAIN), ÖN BEYİN (FOREBRAIN))
Demek ki beyinde bir elektronik anahtar gibi aç-kapa işlevselliğine göre çalışabilen güçlü bir talamus, her türlü genetik şifreler ile dolu beyin sapındaki bilinçaltı bilgilerinin önce orta beyine daha sonra duyguya dayalı sezgilerin önce beynin sağ ön korteksine sonra da değerlendirilme yaparak dış davranışı oluşturacak sol kortekse geçmesi sonucunu doğuran bütün psikolojik rahatsızlıkları önleyecek bir işlevselliğe sahip olması gerekir.
Beyin sapının harekete geçirdiği talamus duyuların alındığı ve bunları ön kortekse gönderilme görevini yapamaması bilinç dışı davranışı, başarılı bir bağlantı ise bilinçli bir davranış modunu oluşturur. Başarılı bir bağlantı kişinin bilinçli olmasını, başarısız bir bağlantı beyin koması olarak adlandırılır ki bu durum kişinin bilincini kaybetmesi anlamına gelir.
Kan dolaşımı, solunum ve yutkunma, hapşırma ve öksürme gibi çeşitli refleksleri kontrol eden omuriliğe bağlı omurilik soğanı (medulla oblongata), dengeyi kontrol eden pons ve hasarlandığında kişinin çift görme rahatsızlığı gibi, koordinasyonsuzluk ve hareketleri kontrol edememe gibi rahatsızlıkları oluşturan beyincik den oluşan Beyin sapı, orta beyine bağlıdır.
Orta beyin insanın duyu ve görü bilgileri ile ağrıyı algılama, bilinçli olmasını sağlar. Bu bölümün zayıflığı bir sonraki bölüm olan ara beyindeki beynin kalesi olarak bilinen, duyuları filtre eden ve sinir sistemindeki %98 oranında duyuları kontrol eden ancak sadece koku duyusunu kontrol etmeyen 'talamus' bütün alt beyinden itibaren gelen bilgilerin frenlenmesi ya da ön kortekse iletilmesinden sorumludur.
Beyninde talamusu zayıf insanlar, bu değerlendirmeleri yapamazlar ve şeffaf yapıdaki orta beyinlerine beyin sapından gelen bilinçaltında bütün veriler talamus olmaksızın ön loba aktarırılır.
Buna bilinçaltının dışa vurumu denilir.
Koku dışında bütün duyular örneğin görme ile ilgili değerlendirme beynin oksipital bölgesine eğer zayıf talamus var ise bir tehdit ya da tepki direkt olarak amigdalaya gider.
Bu durum yani zayıf talamus bilinçaltı bilgilerinin direkt olarak amigdalaya gitmesidir ki buna talamusun kısa devre olması diyebiliriz, tamamen dışarıya öfke ve şiddet gibi davranış bozukluklarını aksetmesi ve oluşmasıdır.
New York Üniversitesi Langone Tıp Merkezi araştırmacıları, talamusun sadece duyuları organize eden bölüm olmadığını beyindeki sinir bağlantılarını da güçlendiren işlevselliğini ortaya koydular. Bu sonuç talamusun aynı zamanda karar verme ve odaklanma gibi bilişssel verileri kontrol etmede baş rolü oynadığını gösterir.
Bütün bunların çaresi beyinde kale görevini görecek güçlü bir talamus yapısının oluşturulmasıdır.
Bunun için beynin bilişsel özelliklerinin daha da güçlendirilmesi için aşağıdaki gıdaların alınması tavsiye edilmektedir.
Yaşlılarda bilişsel gerilemede iyileşme, duygu durum bozukluğu olan hastalarda tedavi temeli Omega 3 temelli balık (somon), keten tohumu, kril, chia ve ceviz, bilişsel bozulmanın iyileştirilmesi için kurkumin deposu zerdeçal, flavonoidler, doymuş yağ temelli besinler, B12 ve folik kaynaklı besinler, Balık, karaciğer, yağlı balık, mantarlar, süt, soya sütü, tahıl tanelerine dayalı D vitamini alımı, kolin kaynaklı yumurta sarısı, soya eti, tavuk, dana eti, hindi ciğeri, marul ile beslenme, E vitamini kaynaklı Kuşkonmaz, avokado, fındık, yer fıstığı, zeytin, hurma yağı, tohumlar, ıspanak, bitkisel yağlar, buğday tohumu yenilmesi, yaşlılarda bilişsel gelişmeyi durdurmayı önleyen E, C karışımı Karoten alımı için C vitamini kaynaklar olarak: turunçgiller, çeşitli bitki ve sebzeler, dana ve dana karaciğeri yenilmesi, yaşlılarda bilişsel gerilemeyi önleyici kalsiyum, çinko, selenyum kaynağı olarak süt, mercan ve çinko kaynaklı istiridye, fasulye, fındık, badem, kepekli tahıllar, alzheimer rahatsızlıklarında düşük bakır konsantrasyonu nedeni ile İstiridye, dana eti / kuzu ciğeri, Brezilya fıstığı, kakao, karabiber, özellikle genç bayanlarda düşük bilişsel gelişimi önleyici olarak kırmızı et, balık, kümes hayvanları, mercimek, fasulyenin gıda olarak alınması tavsiye edilmektedir.
Genetik olarak zayıf talamusa sahip insanlar daha çok alt beyin sinyallerini direkt olarak ön loba aktardıkları için bu tip insanlar parapsikolojide 'psişik insanlar' olarak adlandırılırlar. Durugörü, hipnoz gibi parapsikolojik konuların hepsi orta beyinden ara beyine geçerek genetik olarak zayıf talamus nedeniyle altıncı his gibi bilinçaltı bilgilerin filtre edilmemesi ile ortaya çıkan davranışlar olarak ortaya çıkar. Hipnoz sağ talamusun sağ yarım küresi üzerinde daha fazla beyin omurilik sıvısının (cerebrospinal fluid) alınması ile ortaya çıkan halisünasyonların görünmesine neden olur.
Telekinesis adı verilen ve uzgörü olarak da bilinen bir beyinden diğer beyine aktarılan bilgiler olarak tanımlanırken talamus, hipotalamus, corpus collosum ve hipofiz bezi (pituitary gland) parapiskolojide de kullanılan insanda altıncı his denilen canlı ve cansız nesnelerin ve olayların beş duyu olmadan algılanması olarak bilinen, örneğin gözler kapalı iken çevreyi görebilme olarak bilinen lüsidite gibi durugörü işlevlerini ortaya çıkarır.
ARKEOTEKNO
[1] https://www.news-medical.net/health/What-does-the-Thalamus-do.aspx
[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2805706/
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3144613/
.
Sayfa Yorumları (0)
Yorum Bırakın