İNSAN BEYNİ VE KÜSME-NARSİSİZM ÜZERİNE DAVRANIŞ BOZUKLUKLARI
Her küsen kişide kişilik bozukluğu vardır demek ne kadar yanlışsa her kişilik bozukluğu olan kişinin de küsme alışkanlığına sahip olmasının nedeni aslında karşısındaki kişinin kendi hadlerini bilip kendilerine sempati duymalarını ister.
Küsmenin bir öfke kontrolü olması gerektiğine yönelik olarak küsmeye meyilli insanların pasif agresif içinde olunduğuna dair yapılan araştırmalar aslında küsme eyleminin temelinde bir ‘öfke hissi’ olduğunu ortaya koymaktadır.
Küsme eyleminin ortaya konulmasının ana sonucu olarak psikanaliz yönüyle ‘yer değiştirmenin’ ortaya çıkması küsme eylemini oluşturan kişinin yani küsenin kendisini ‘güvenli bir bölgeye’ geçmeye bir kaçışı olarak görülmesi icap eder.
İnsanlarda bir tür öfke kontrolünün yapılamadığı durumlarda ortaya çıkan küsme eylemi kişinin başını kuma gömmesi gibi bir davranış modeli ile izah edilebilirken geçmişte yaşanan olayların etkisi ile de ortaya çıkan bir bozukluk olarak görülür.
Öyle ise karşısındaki ile etkileşimli ilişki kuramayan kişiliklerin duygu yönetimi yapamayacağını bir delili olan küsmenin küsülenin üzerinde bir takım depresif duyguları ortaya çıkarabileceği gibi biyolojik yönden de dermatif hastalıkları da ortaya çıkarması mümkündür.
Görünen o ki ister gelişmiş isterse gelişmemiş toplumlar olsun incinme sonucunda küsme eyleminin ortaya çıkması stres ve depresyonun artışından kaynaklanan ve kişilik bozukluğu olarak narsistliğe eğilimli bir yaratık olmasından kaynaklanabilir.
Biyolojik olarak insanın seçtiği bir delirme yöntemi olarak küskünlük ve surat asma, taşıdığımız duygusal paketin bir parçası olarak özellikle beden dili aracılığıyla iletmek istediğimizde, esas olarak amigdala, hipokampüs, talamus, hipotalamus’u içeren Limbik sistemlerimizin rol oynadığı bir piskolojik davranıştır.
Yapılan araştırmalar beyindeki kimyasal dengesizliklerin diyabet başta olmak üzere diğer sendromların oluşmasına neden olabileceği gibi genetik bir gen bozukluğunu ortaya koyarken küsmenin en büyük manipülasyonu olarak görülen duygusal olarak düz ve uyuşukluk anlamına gelen empati bozukluğu olarak da bilinen narsisizmi (özseverlik) yani ‘kendisini beğenmişlik’ olarak da ortaya çıkar.
Narsisizm terimi Romalı şair Ovidius'un birinci yüzyılda (MS 8 yılında yazılmış) yazdığı Metaformozlar Kitabı III deki iki ana karakter olan Narsissus ve Eko hakkında bir mitolojik öyküden bu yana bilinir. Narsissus, birçok potansiyel sevgilinin ilerlemelerini reddeden yakışıklı bir genç adam olarak sadece başkalarının çıkardığı sesleri yankılamakla lanetlendiği için bu şekilde adlandırılan perisi Eko'yu reddettiğinde, tanrılar onu bir su birikintisindeki kendi yansımasına âşık ederek cezalandırır. Narsissus, aşkının nesnesinin onu geri sevemeyeceğini keşfettiğinde, yavaş yavaş zayıflar ve ölür. Aşırı bencillik kavramı tarih boyunca tanınan bir davranış olarak Antik Yunan'da 'kibir' olarak bilinen narsisizm ancak 1800'lerin sonlarından itibaren psikolojik terimlerle tanımlanmıştır:Narsisizm, nergis çiçeği ve ameliyatlardaki narkoz adları bu mitolojik öyküden gelir.
Kıskançlığın ötesinde haset duygularına sahip kişilikler olarak narsist insanlar başkalarının başarı ve mutluluklarına katlanamazlar. Narsistik kişilik bozukluğu olarak bilinen NPD (Narcissistic Personality Disorder) tedavisinin olmadığı bilinse de yoğun bir utanç içinde olunması, düşük öz şefkat ve kendinden nefret etme gibi semptomlara sahip olarak duygusal empatiden yoksun ve duygusal zekâları olmayacak bir şekilde kendilerine ayrı bir statü tahsis etmeye çalışılmasının küsme eylemini ortaya çıkaran bir husus olduğunu söyleyebiliriz. Buna rağmen depresyon veya OKB (obsesif-kompulsif bozukluk) gibi sıklıkla NPD ile ilişkilendirilen rahatsızlıkların tedavi edilebileceğine dair sonuçlar küsme eyleminin önemli bir semptomu olan 'narsist' insanların davranışlarının da tedavi edilebileceğini ortaya çıkarmıştır.
ARKEOTEKNO
[1] https://www.healthyplace.com/personality-disorders/malignant-self-love/narcissists-and-chemical-imbalances
[2] https://naturallifemanship.com/cross-brain-connections-saved-my-life/
[3] https://aeon.co/essays/sulking-is-a-fascinating-form-of-indirect-communication
Sayfa Yorumları (0)
Yorum Bırakın